Pariske bananice: Kremast i hrskav desert obara s nogu

po Senan Dervisevic

Bananice od tijesta iz francuske prijestonice – tako bi ove pariske bananice mogle da se opišu u nekoliko riječi, mada bi za njihov detaljniji opis morale najprije da se degustiraju.

Ko voli slatkiše,to mu teško neće pasti. A još lakše onome ko voli da ih pravi drugima za ljubav. Bananice iz Pariza su kao stvorene da se podijele.


Potrebni sastojci

3 jaja 

Za tijesto: 300 g mljevenih oraha, 1 kašika brašna, 1 limun, 300 g šećera u prahu.


Za fil: 150 g šećera u prahu, 120 g brašna, 250 g putera, 500 ml mlijeka, kašika šećera.

Priprema: 

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Mikserom umutiti bjelanca i dodati 300 g šećera u prahu. Dodati nekoliko kapi limunovog soka, mljevene orahe i kašiku brašna. Sjediniti sastojke, pa dobijenom smjesom puniti špric i na tepsiji obloženoj papirom formirati “bananice”. 

Peći 15 minuta na 200 stepeni. 

U šerpu sipati skoro cijelo mlijeko i dodati kašiku šećera. U posudu sa preostalim mlijekom dodati tri žumanca i izmutiti žicom. 

Dodati i brašno, sjediniti žicom, pa omekšalu smjesu dodati u uzavrelo mlijeko na šporetu. Kada krem dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Mikserom umutiti puter i šećer u prahu. Mutiti dok puter ne postane pjenast i
 dodati prethodno skuhan i ohlađen krem. Sjediniti sastojke mikserom, filom puniti špric i nanijeti na bananice. Po želji ukrasiti čokoladnim prelivom.