Sastojci:
vrećica suhe tjestenine,
vezica mladog bijelog luka,
3/4 šoljice blanširanih kriški badema,
pola šoljice cijelih badema,
maslinovo ulje,
3 kašike maslaca,
kašičica suhog bosiljka,
sok pola limuna,
so, biber,
250 g graška,
pola šoljice ribanog parmezana.
Priprema:
- Blanširane bademe staviti u blender i dodati vode koliko treba da ih možete samljeti i napraviti glatku kremu. Dodati usitnjeni bijeli luk pa sve dobro izmiksati da dobijete pastu. Posoliti.
- Tjesteninu po izboru skuhati u puno slane vode tako da ostane al dente. Sačuvati tri šoljice škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- U dubokoj širokoj tavi zagrijati kašiku ulja i kašiku maslaca. Na ulje dodati pire od badema i pustiti da krčka oko tri minute da se malo zgusne. Dodati škrobnu vodu, još malo posoliti i pobiberiti. Dinstati još tri minute, pa dodati grašak i tjesteninu.
- Kuhati koliko treba da grašak omekša. Na kraju umiješati preostali maslac, limunov sok, bosiljak i nanu. Posuti ribanim parmezanom i začiniti svježe mljevenim biberom.
- Na suhoj tavi popržiti cijele bademe. Grubo ih usitniti nožem pa njima posuti tjesteninu prije serviranja.