Pasta s limunom: Ukusna, aromatična, lagana

po Vasa Kuharica

Tjestenina pripremljena na ovaj način savršen je dokaz da je najukusnija hrana upravo ona najjednostavnija.

Sastojci:

250 g paste

100 g putera

kašičica rendane korice limuna

50 ml soka od limuna

so, biber,

svježi bosiljak

pekorino sir

Priprema:

  1. Skuhajte pastu u dosta prokuhale, slane vode, ali ostavite da bude malo tvrđa jer ćete kuhanje dovršiti u sosu.
  2. Za to vrijeme, u dublju tavu stavite puter, koricu i sok od limuna pa pustite sa se puter otopi na srednjoj temperaturi.
  3. Pastu ocijedite, ali sačuvajte šolju tečnosti u kojoj se kuhala.
  4. Dodajte je u tavu sa pola šolje tečnosti, posolite i pobiberite po ukusu i krčkajte lagano dok ne bude skroz gotova. Dolivajte tečnost po potrebi.
  5. Pastu odmah servirajte u tanjire, pospite listićima pekorina i dekorirajte listićima bosiljka.

Preporučujemo