Sastojci:
500 g mljevene janjetine ili junetine,
šoljica juhe ili goveđeg temeljca,
pola luka,
2 mrkve,
pola šoljice graška,
kašika maslaca,
pola kašike brašna,
so,
biber,
krišika sitno sjeckanog peršuna,
600 g krompira,
3 kašike mlijeka,
20 g maslaca.
Priprema:
1.Krompire ogulite i narežite na manje kocke. Stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta.
2. U međuvremenu očistite luk i mrkvu, nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte grašak, promiješajte te ubacite i mljevenu janjetinu.
Začinite solju, biberom i sjeckanim peršunom.
3. Pirjajte dok meso i povrće ne omekša.
4. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac te sve dobro zgnječite pasiralicom za pire.
5. Dublju zdjelu za pečenje premažite maslacem te posložite smjesu od pirjanog mesa i povrća. Prekrijte je pasiranim krumpirom, koji nanesite pomoću slastičarske vrećice s većim otvorom u hrpice.
6. Zapecite u pećnici na 220 stepeni, dok se pire krompir ne zarumeni i zapeče.