Pastirska pita s povrćem i mljevenim mesom

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g mljevene janjetine ili junetine,

šoljica juhe ili goveđeg temeljca,

pola luka,

2 mrkve,

pola šoljice graška,

kašika maslaca,

pola kašike brašna,

so,

biber,

krišika sitno sjeckanog peršuna,

600 g krompira,

3 kašike mlijeka,

20 g maslaca.

Priprema:

1.Krompire ogulite i narežite na manje kocke. Stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta.

2. U međuvremenu očistite luk i mrkvu, nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte grašak, promiješajte te ubacite i mljevenu janjetinu.
Začinite solju, biberom i sjeckanim peršunom.

3. Pirjajte dok meso i povrće ne omekša.

4. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac te sve dobro zgnječite pasiralicom za pire.

5. Dublju zdjelu za pečenje premažite maslacem te posložite smjesu od pirjanog mesa i povrća. Prekrijte je pasiranim krumpirom, koji nanesite pomoću slastičarske vrećice s većim otvorom u hrpice.

6. Zapecite u pećnici na 220 stepeni, dok se pire krompir ne zarumeni i zapeče.

 

Preporučujemo