Pastitsio: Lazanje na grčki način

po Vasa Kuharica

Ovaj složenac vrlo je popularan u Grčkoj. Sastoji se od tri ključne komponente – umaka od mljevenog mesa, tjestenine i bešamel umaka s jajima.

Sastojci:

500 g mljevenog mesa

1 veći luk

3 čehna bijelog luka

1 dl crnog vina

1 kašika koncentrata paradajza

1 kašičica cimeta

150 ml pelata

50 g maslaca

80 g brašna

4 dl mlijeka

kašika parmezana

3 žumanca

3 bjelanca

500 g tjestenine penne

maslinovo ulje

muškatni oraščić

so

biber

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Na maslinovom ulju pržite luk. Kad je omekšao, dodajte mu bijeli luka, a zatim i meso. Meso dinstajte dok ne postane mrvičasto i kuhano.
  2. Pojačajte vatru pa dodajte vino. Pustite nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim dodajte koncentrat paradajza i cimet.
  3. Ubacite pelate, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući.
  4.  Bešamel umak napravite tako da otopite maslac u posudi i dodate mu brašno. Promiješajte kako bi se povezali, a zatim dodajte mlijeko i pjenjačom mutite dok ne nestane grudica. Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, pa maknite s vatre, lagano ohladite, a zatim umiješajte žumanca i pola parmezana. Začinite soli, biberom i muškatnim oraščićem.
  5. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i poprskajte maslinovim uljem.
  6. Dodajte bjelanca koje ste najprije umutili s parmezanom i pomiješajte. U kalup najprije stavite polovicu tjestenine tako da u potpunosti prekrije dno.
  7. Dodajte sav umak od mesa i prekrijte ostatkom tjestenine pa zalijte bešamelom. Pospite ostatkom parmezana. Pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

 

 

Preporučujemo