Sastojci: 4 veće pastrmke, 2 kašike limunovog soka, 50 g oštrog brašna, 150 ml maslinovog ulja, so, krupno mljeven šareni biber. Za nadjev: 50 g kus-kusa, 3 čehna bijelog luka, kašičica sušenog ruzmarina, 2 kašike maslinovog ulja, so,
Priprema:
1. U manju posudu ulijte 125 ml vode, posolite, stavite na vatru i pustite da prokuha.
Uspite kus-kus, lagano promiješajte, poklopite, maknite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta.
2. Preko kus-kusa prelijte dvije kašike maslinovog ulja i lagano promiješajte viljuškom kako bi se zrna odvojila i ravnomjerno prekrila uljem.
3. Dodajte protisnuti bijeli luk, sušeni ruzmarin i dobro izmiješajte.
4. Pastrmke očistite, operite i dobro posušite papirnim ubrusom. Zatim ih posolite i pobiberite izvana i iznutra. Iznutra ih nakapajte limunovim sokom pa ih napunite pripremljenim kus-kusom.
5. Uvaljajte ribu u brašno, a višak lagano otresite. Pržite pastrmku u većoj tavi na dobro zagrijanom maslinovom ulju te s obje strane do lijepe zlatnosmeđe boje.
6. Pržene pastrmke poslužite uz blitvu s krompirom ili drugim prilogom po želji.
Savjet: Kad ribu filujete kus-kusom, možete je zatvoriti čačkalicama kako nadjev ne bi ispadao.