I pečena i pržena pastrmka je uvijek ukusna

po Vasa Kuharica

Pastrmke, zajedno s lososom, nazivaju se i plemenitim ribama hladnih voda, a njihovo meso smatra se delikatesom jer je vrlo ukusno i lako probavljivo. Najbolje pastrmke su kuhane, no izvrsne su i pržene ili pečene.

Sastojci:

1 kg manjih krompira

so i biber

4 pripremljene pastrmke

1 kašika vinskog sirćeta

3 kašike ulja

4 kašike brašna

6 kašika maslaca

125 g badema

2 limuna, sitno sjeckan peršun

Priprema:

  1. Krompir oguliti, oprati i skuhati u posoljenoj vodi. Pastrmke oprati i obrisati krpom. Sirće pomiješati sa solju, biberom i kašikom ulja, pa ribu premazati dresingom i uvaljati je u brašno.
  2. U tavi zagrijati po kašiku ulja i maslac i pržiti pastrmke sa svake strane po 5 minuta, a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
  3. Očistiti tavu i na njoj zagrijati 4 kašike maslaca i propržiti bademe. Iscijediti sok od limuna. Sokom preliti pastrmke i posuti bademima. Ocijediti krompir i posuti ga peršunom.

 

 

Preporučujemo