Mirisne pečene jabuke sa brusnicama, orasima i cimetom je ukusan i zdrav domaći dezert za vaše najmilije. Za pripremu pečenih jabuka izaberite jake plodove srednje veličine, slatke ili kisele sorte. Količinu meda kojom ćete zasladiti jabuke možete prilagoditi sami.
Sastojci:
6 jabuka
250 grama brusnica
50 grama oraha
pola limuna
med
cimet
2 zvjezdice anisa
100 ml vode
šećer u prahu
Priprema:
- Stavite brusnice u posudu, dodajte narendanu limunovu koru, cimet i sjeckane orahe i promiješajte. Izrežite vrh jabuke i nježno uklonite jezgro. Rernu pećnice zagrijati na 180 stepeni.
- U posudu za pečenje postavite jabuke i popunite ih mješavinom od brusnica i oraha. Sipajte u svaku jabuku kašičicu meda i pokrijte je rezanim poklopcima. Zalijte vodom i dodajte anis.
- Pecite jabuke 30-40 minuta.
- Pripremljene jabuke ostavite da se ohlade i zasladite šećerom u prahu.