Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Pet marinada za sočno meso

po Vasa kuharica 11/09/2021
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Kako bi meso s roštilja, pećnice ili tave bilo ukusno, pružite mu dovoljno vremena da se odmori u marinadi. U načelu marinade trebaju imati nešto kiselo, nešto uljno i nešto mirisno da bi meso bilo primamljivo, ukusno i meko. O tome treba li soliti meso ili ne prije stavljanja na roštilj mišljenja se razlikuju, ali većina kuhara slaže se u tome da je mljeveno meso dobro posoliti prije pečenja, a vrhunske komade nakon skidanja sa žara. Dodajete li sol u marinadu (osim ako se ne radi o otopini soli i vode), bolje je ne pretjerivati.

Mediteranska marinada

Začinite meso solju i biberom pa ga natrljajte maslinovim uljem. Stavite u posudu kriške limuna pa položite meso i rasporedite po njemu bijeli luk, mladi luk i lovorov list. Na vrh stavite kriške limuna i stavite u frižider preko noći.

Ljuta marinada

U blenderu izmiksajte sok od narandže s đumbirom, biberom, očišćenom ljutom papričicom, bijelim lukom i maslinovim uljem. Prelijte marinadu preko odreska i ostavite da odstoji 10 minuta.

 Aromatična marinada

U blender stavite čehna bijelog luka, iglice ružmarina, suhi origano, senf i balzamični ocat pa miksajte dok se bijeli ne usitni. Zatim postupno dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne postane kremasto. Lagano začinite solju i biberom. Premažite meso, stavite ga u posudu koju možete čvrsto zatvoriti pa ostavite najmanje četiri sata u frižideru.

Azijska marinada

U velikoj zdjeli pomiješajte 2 kašike neutralnog ulja i 2 kašike šećera s 3 kašike sojina umaka, 2 kašike sezamova ulja, žličicom ribanog đumbira, 3 čehna sjeckanog bijelog luka, naribanom jabukom i sjeckanom ljutikom. Začinite solju i biberom. Dodajte meso i pustite da odstoji najmanje pola sata.

Paprena marinada

U tavi otopite maslac. Za kilogram mesa dodajte po dvije kašike zgnječenih sjemenki korijandra, crnog i bijelog biberom pa pržite na umjereno laganoj vatri 1 minutu. Umiješajte kašiku smeđeg šećera i kašiku i pol soli. Smjesu utrljajte po mesu i prebacite u posudu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.

 

marinadameso

Preporučujemo

Pripremite savršeni snijeg od bjelanjaka

12/12/2022

Kako da vam meso bude sočno

24/10/2022

Ukiseljeno povrće prava je poslastica

10/10/2022

Skuhajte makarone koji se neće zalijepiti

05/10/2022

Mali trikovi za ukusan pire

14/09/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

22/08/2022

Jednostavna zamjena šećera u poslasticama

16/08/2022

Šoljice napravljene od taloga popijene kafe

05/08/2022

Spasite supu ili čorbu trikom italijanskih kuhara

01/08/2022

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

19/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh