Pet novih načina da napravite ćufte

po Vasa kuharica

Ako ste do sada ćufte jeli samo u sosu od paradajza u kombinaciji s kuhanom tjesteninom, vrijeme je da ih probate na potpuno drugačiji način. Ćufte su jedno od onih jela koje dobro podnose začine i dopuštaju vam da budete kreativni.

Evo na koje sve načine možete pripremiti ćufte i uživati u savršenim kombinacijama okusa.

 Azijski okusi

Napravite smjesu od mljevenog mesa, jaja i mrvica hljeba i dodajte tapenadu, soja sos, đumbir i bijeli luk.  Ova kombinacija namirnica učinit će da osjetite okus prave japanske kuhinje. Možete i napraviti smjesu s ribljim sosom, mesom, čili pastom i korijanderom.

 Zavolite Tajland

U meso, za tajlandski ”štih”, dodajte korijander, čili, soja sos i mladi luk. Ovakve ćufte možete poslužiti bez priloga, ali možete i ih napraviti minijaturnim i poslužititi u ukusnoj supi od kostiju.

Grčke ćufte

Za pripremu ovih ćufti poslužite se panadom – smjesom mlijeka i hljeba u koju dodajete čistu mljevenu janjetinu. Za još više grčkih okusa dodajte namaz od pečenog bijelog luka, izrendani luk, malo cimeta i isjeckane svježe listove nane! Napravite i čuveni caciki sos za potpuniji okus grčke kuhinje.

Bez puno tečnosti

Oni koji ne vole da im drugi sastojci ”kamufliraju” okus mesa ili ne vole kada su ćufte previše mekane, mogu dodati karamelizirani luk i žumance.

Okusi Italije

U meso dodajte parmezan, pečeni bijeli luk, sitno isjeckano suho meso i bosiljak. S ovom kombinacijom okusa dobit ćete neodoljive ćufte na potpuno drugačiji način.

 

Preporučujemo