Pet zanimljivih načina da iskoristite instant kafu

po Vasa Kuharica

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez tople šolje kafe. Međutim, postoji mnogo uloga u kojima se može naći instant kafa od onih na koje smo navikli.

Ispecite je

Kada se instant kafa nađe na spisku sastojaka za neki recept, možete je slobodno dodati u prahu. Na taj način ćete u jelu dobiti jači ukus kafe.

Pomiješajte s čokoladom

Čokolada i kafa se tako dobro slažu. Postoji mnogo recepata koji to i dokazuju. A evo još jednog trika: čak i kada recept to ne zahtjeva, dodajte malo instant kafe u mus ili braunije – poslastica će biti mnogo ukusnija.

Kafa kao tajni sastojak

Ako spremate pečenje, juneći gulaš ili neko drugo pikantno varivo, dodajte i kašičicu instant kafe. Neka to bude tajni sastojak koji će dati poseban ukus jelu. Vodite računa da ne stavite previše kafe.

Utrljajte kafu

U velikoj posudi pomiješajte 1/4 šolje instant kafe u prahu, 1/4 šolje smeđeg šećera, kašičicu mljevene paprike, crnog luka u prahu, bijelog luka u prahu, soli i bibera. Sve dobro promiješajte i utrljajte u meso poput krmenadli. Dobit ćete izuzetno ukusno meso s hrskavom korom. Ovu smjesu možete utrljati i na rebra, umotati ih u aluminijsku foliju, pa je peći u rerni ili na roštilju.

Brzi sos sa kafom

Kada izvadite isprženo meso iz tave, preostalom ulju dodajte malo putera i malo instant kafe. Sve promiješajte i dobit ćete izuzetno pikantan preliv za prženo meso.

 

Preporučujemo