Sastojci: 

 

1 kg mladih kopriva,

2 kašike projinog brašna,

1 dl ulja,

1 jaje,

1 kašičica hrena,

1 čaša kisele pavlake,

1 kašičica crvene paprike,

1 glavica crnog luka,

so po ukusu.

 

Priprema: 

 

  1. Vrhove mladih kopriva očistite, operite i skuhajte u slanoj vodi, potom ocijedite i sitno isjeckajte ili ispasirajte u blenderu.

 

  1. U šerpi u kojoj ćete kuhati čorbu zagrijte ulje i na njemu izdinstajte sitno isjeckani crni luk, dodajte dvije kašike projinog brašna, pa i njega kratko propržite. Sipajte crvenu papriku, dobro promiješajte, ubacite koprivu i opet promiješajte, nalijte oko 2 l vode, posolite i kuhajte 15 minuta na umjerenoj temperaturi.

 

  1. Sklonite sa ringle, dodajte hren i začinite umućenim jajetom. Služite odmah dok je vruće, a u svaku porciju dodajte kašiku kisele pavlake.