Sastojci:
Za 4 pizze potrebno je:
Tijesto:
330 g brašna
125 ml vode
35 ml ulja
60 ml vrhnja za kuhanje
1 jaje
5 g germe
Šećer
So
Nadjev:
200 g „Ovako“ Elif goveđe pikantne trajne kobasice
400 g paradajz sosa
4 češnjka bijelog luka
Bosiljak
Origano
Biber
So
400 g sira gaude
1 svježa chili papričica
Priprema:
- Najprije ulupajte jaje pa dodajte vodu, germu, šećer i so. Nakon toga, dodajte ulje, vrhnje za kuhanje i na kraju brašno, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zatvorite u kesu i ostaviti da nadolazi oko 2 sata. Nadošlo tijesto podijelite na četiri jednake kuglice, pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte u što tanji krug.
2. U posebnoj zdjeli pomiješajte paradajz sos sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i začinima, pa svaku pizzu najprije prelijte sosom.
3. Sir narendajte, pa ga rasporedite po paradajzu. Kobasicu narežite na tanje ploškice, pa ih poslažite po siru. Sve pospite sitno nasjeckanom chili papričicom i stavite u zagrijanu rernu na 220°C i pecite oko 10 min.