Pikantna paradajz čorba

po Vaša Kuharica

Sastojci:

4,5 šoljice sjeckanog paradajza ili pelata sa sokom,

pola šoljice pinjola,

4,5 kašike maslinovog ulja,

pola šoljice sitno nasjeckanog luka,

4 čehna bijelog luka,

1 kašičica sjemenki komorača (anis), usitniti u plastičnoj vrećici,

1/3 kašičice suhe usitnjene ljute paprike,

pola šoljice usitnjenog svježeg bosiljka,

1/3 šoljice suhog bijelog vina,

1 kašičica suhog origana,

svježe mljeveni crni biber.

Priprema:

  1. Jednu šoljicu paradajza usitniti u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Dodati pinjole i miksati do glatke smjese, oko jednu minutu.
  2. Zagrijati ulje u većoj posudi, dodati luk, bijeli luk, sjemenke komorača i ljutu papriku. Dinstati oko 5 minuta dok luk omekša.
  3. Umiješati preostalu količinu paradajza, 2 kašike usitnjenog bosiljka, vino i origano. Zatim dodati i paradajz s pinjolima te promiješati. Kada čorba prokuha, nastaviti kuhati na laganoj vatri još 5-6 minuta da se arome povežu.
  4. Začiniti solju i biberom te po želji dodati još ljute paprike. Prije serviranja posuti preostalim bosiljkom.

 

Preporučujemo