Pile u vinu

po Vaša Kuharica

Sastojci:

1 pile,

4 kašičice svježeg peršuna,

2 čehna bijelog luka,

120 g omekšalog putera,

limun,

1,2 dl suhog bijelog vina,

pileća supa,

so,

svježe mljeven crni biber.

Priprema:

  1. Bijeli luk oguliti i sitno nasjeckati. Limun izbosti viljuškom. Rernu zagrijati na 190 stepeni. Puteru dodati začinsko bilje i bijeli luk pa promiješati. Uvući prste između kože i prsa, pazeći da ne razderemo kožu, pa razmazati puter. Staviti limun u pile i podvezati ga.
  2. Pile staviti u pleh za pečenje i preliti ga vinom i supom pa ga posoliti i pobiberiti. Peći oko 1 sat i 30 minuta.
  3. Tokom pečenja podlivati sokom iz pleha. Izvaditi pile i ostaviti da, pokriveno folijom, odstoji 10 minuta.
  4. Ostrugati masnoću iz lima, dodati preostalu supu i pustiti da vri, uz miješanje, dok tečnost gotovo ne ispari. Procijediti i poslužiti uz pile.

 

Preporučujemo