Sastojci:
1 kg pilećih krilaca,
3 čehna bijelog luka,
1 kašičica tabasca,
so,
biber,
2 kašike dvostrukog koncentrata paradajza,
1 kašika meda,
2 kašičice senfa,
2 kašičice limunovog soka,
1 kašičica svježeg nasjeckanog timijana,
1 kašičica svježeg ruzmarina,
8 kašika ekstra djevičanskog maslinova ulja,
salata po želji (kristalka),
po želji parmezan.
Priprema:
1. Piletinu operite pod hladnom vodom i posušite papirnim ručnikom. Bijli luk ogulite, sitno nasjeckajte pa ga pomiješajte sa koncentratom paradajza, medom, tabascom, malo soli, senfom, sokom limuna, maslinovim uljem i svježim začinima.
2. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Krilca posložite na pleh koji ste prethodno obložili aluminijskom folijom, premažite ih s malo pripremljene marinade, stavite u zagrijanu rernu i pecite otprilike 35-40 minuta. Povremeno ih okrenite i premazujte marinadom.
3. Salatu očistite, operite, ocijedite i natrgajte na manje komade. Salatu začinite salatnim preljevom od pola kašičice senfa, malo sirćeta, soli i bibera u koju još brzo umiješajte 7-8 kašika ulja. Preljev dobro pjenjačom izmiješajte i prelijte njime salatu. Nakon serviranja po želji je još pospite svježe naribanim parmezanom. Uz salatu poslužite pikantna pečena krilca.