Pileća maslenica

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

kašičica soli,

500 g brašna,

kašičica kvasca,

300 ml mlake vode i mlijeka,

2 kašike maslinovog ulja,

kašičica meda.

Za punjenje:

pavlaka za kuhanje,

500 g šampinjona,

2 komada pilećih fileta,

250 g sira po izboru,

pola kisele pavlake,

300 g edamera,

malo origana.

Za premazivanje:

1 jaje,

malo mlijeka.

Priprema:

1. U vodu i mlijeko dodajete kašičicu meda i dobro promiješate. U to dodajete kvasac, promiješajte i ostavite malo da odmori.
2. Brašno je potrebno posoliti i dodati mu nadošli kvasac s dodatkom od dvije kašike maslinovog ulja. Sve to dobro promiješati i ostaviti da odstoji na toplom mjestu. Od dobivenog tijesta napraviti četiri kugle, koje se razviju kao tijesto za male pizze.
3. Sitno isjeckajte filete i pržiti na ulju, a nakon nekoliko minuta dodajte pavlaku. Šampinjone pomiješati sa sirom. Sve to sjedinite i napravite fil.
4. Ivice tijesta premažite jajima pa filujte smjesom od piletine. Nakon toga poklopiti drugim krugom tijesta i dobro pritisnite.
Na kraju premazati smjesom od mlijeka i jaja.
5. Rernu zagrijati na 200 stepeni i peći dok fino ne porumeni.

Preporučujemo