Pileća supa s rezancima: Najbolje zimsko jelo

po Vasa Kuharica

Pileća supa s rezancima je utješno jelo s brojnim zdravstvenim blagodatima koje se naročito preporučuje osobama koje su prehlađene ili imaju gripu, tvrde nutricionisti. Piletina je odličan izvor bjelančevina bez kojih je život nemoguć. One grade sve mišiće u tijelu, te ubrzavaju oporavak od sezonskih bolesti.

Sastojci:

1 pile oko 1 kilograma

4 velike mrkve

4 stapke celera

1 veliki luk

voda

so i biber po želji

svježi peršun

Priprema:

  1. U veliki lonac stavite cijelo pile i lonac ispunite hladnom vodom do samog ruba.
  2. U lonac stavite polovice očišćene mrkve, luka i celera.
  3. Na umjerenoj vatri kuhajte sve zajedno dok se piletina ne skuha, odnosno dok se meso ne počne odvajati od kosti, otprilike 2,5 sati.
  4. Tokom kuhanja kašikom pokupite višak pileće masnoće s vrha lonca.
  5. Piletinu i povrće izvadite iz supe, a supu procijedite kroz gazu.
  6. Meso odvojite od kosti i natrgajte, a povrće nasjeckajte na sitne komade.
  7. Sve vratite u supu, posolite i pobiberite po želji, dodajte nasjeckani peršun te poslužite toplo.

Preporučujemo