Sastojci:
700 g pilećeg mesa bez kostiju,
sredina od polovine starog hljeba,
1 kašika suhog začina,
1/2 kašičice bibera,
1 jaje,
200 g sitnijih šampinjona,
100 gr tvrdog sira
Priprema:
- Pileće meso samljeti pa mu dodati izmrvljen hljeb, suhi začin, biber i jaje pa sve rukom izmiješati.
- Uzeti komad aluminijske folije, dužine otprilike 40 – 50 cm pa je pouljiti i na nju staviti svu smjesu za rolat.
- Na foliji oblikovati rukama pravougaonik otprilike dužine 25 – 30 cm i širine nešto uže nego što je folija.
- Od početka do sredine narendati sir i poslagati šampinjone jedan pored drugog cijelom dužinom, a višak isjeći pa poslagati uz cijele šampinjone. Ako su krupniji, isijecite ih.
- Uviti rolat rukama, pa ga uviti u foliju, stisnuti ivice i staviti da se peče na 220 stepeni.
- Posudu u kojoj pečete malo pouljite i uspite pola čaše vode. Nakon sat pečenja izvadite rolat i skinite foliju, pa vratite rolat nazad na pečenje još nekih 20 minuta da porumeni okolo.