Piletina na sicilijanski način

po Vaša Kuharica

Sastojci:

pile od 1,2 kg spremno za pripremu

maslinovo ulje

Umak:

svježa nana

peršun

2 čehna bijelog luka

sirće

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Veću vezicu svježe nane, vezicu peršuna i bijeli luk usitniti mikserom u kašu.
  2. Smjesu prebaciti u zdjelu, pa joj polako dodati šest kašika ulja i isto toliko kašika sirćeta, posoliti, pobiberiti i dobro umutiti.
  3. Pustiti umak da stoji pola sata.
  4. Piletinu pripremiti za pečenje, namastiti je s malo ulja, natrljati solju i biberom i peći na žaru 15 minuta sa svake strane.
  5. Pečeno pile razrezati na komade i odmah poslužiti uz mirisni umak kao prilog.
  6. Piletinu također, možete narezati na komade, pobrašniti i peći na četiri do pet kašika ulja.

Preporučujemo