Piletina s rižom iz rerne

po Vaša Kuharica

Sastojci:

3 – 4 kašike ulja

800 g piletine (batak, zabatak, pileća prsa)

2 kašičice začina

150 g luka

250 g svježeg paradajza

300 g svježe paprike

500 ml vode

1 povrtna kocka

350 g riže

200 ml soka od paradajza

Za posipanje:

1 kašika nasjeckanog peršuna

Priprema:

  1. Na zagrijanom ulju popeći pileće meso, posuti začinom, podliti s malo vode i dinstati oko 15 minuta.
  2. Meso izvaditi iz posude i staviti na toplo mjesto.
  3. Na istoj masnoći popeći nasjeckani luk i kratko ga prodinstati. Dodati paradajz narezan na kockice, a zatim i papriku narezanu na veće kocke i zajedno dinstati oko 10 minuta.
  4. U drugoj posudi prokuhati vodu, dodati kocku i kuhati 1-2 minute.
  5. Na pleh rasporediti rižu, po riži pripremljenu piletinu, dinstano povrće i zaliti mesnom supom, sokom od paradajza koji ste pripremili od kocki.
  6. Ovako pripremljenu rižu peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Posluživanje: Pečenu rižu posuti nasjeckanim peršunom i poslužiti toplu uz zelenu salatu.

Preporučujemo