Piletina s timijanom i limunom

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

piletina, 8 komada – batak i zabatak,

so i biber,

1 limun,

1 kašika maslaca,

1 kašika maslinovog ulja,

2 kašike sjeckanog timijana,

2 čehna bijelog luka,

pola šolje suhog bijelog vina.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Piletinu složite u tepsiju i začinite je solju i biberom.

 

  1. Izribajte limunovu koricu u zdjelu. Dodajte maslac, ulje, timijan i bijelo uk te promiješajte.

 

  1. Ujednačeno prelijte mješavinu preko piletine. Limun izrežite na komade i rasporedite između piletine. Sve prelije vinom.

 

  1. Pecite piletinu 50-60 minuta. Meso povremeno okrenite i protresite sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako prilikom pečenja mesa sok izlapi, ulijte još vina. Poslužite toplo.

 

Preporučujemo