Piletina sa umakom od hurmi za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

1, 5 kg piletine,

1 kašičica karija,

so,

biber,

40 ml ulja,

1 glavica crvenog luka,

2 zelene paprike,

1/4 instant supa,

200 g riže,

15 hurmi,

1 čaša jogurta,

1 kašičica gustina,

3 kašike oguljenih isprženih badema.

Priprema:

1. Pile očistite, operite i isijecite na manje komade. Ostavite po strani batake i krilca, a sa ostatka uklonite kosti. Meso posolite, pobiberite i pospite karijem.
2. U tavi zagrijte ulje i stavite komade piletine da se prže dok ne porumene sa svih strana. Očistite i isjeckajte crveni luk, pa ga dodajte piletini tako da se i on prodinsta na blagoj temperaturi.
3. Paprike očistite, operite i isjecite na tanke trake. Dodajte je piletini i pola sata kuhajte na umjerenoj temperaturi.
4. Gotovu piletinu izvadite iz tave i ostavite na toplom mjestu. Procijedite supu u kojoj se kuhala, a gustin umutite samalo vode, pa dodajte supi i nek vrije dok se ne zgusne.
5. Hurme očistite podijelite ih na polovine, spustite u sos i umiješajte u sve to jogurt. Po ukusu jos začinite karijem i soli.
6. Sos dobro podgrijte. Rižu skuhajte u slanoj vodi i procijedite je. Zatim je stavite na posudu na kojoj ćete poslužiti jelo, po njoj složite komade mesa i sve zalijte sosom.

Preporučujemo