Ručak za 30 minuta: Piletina u bijelom umaku od tikvica

po Vasa Kuharica

Ukusan ručak ne mora nužno biti neko jelo koje oduzima puno vašeg vremena za pripremu. Baš naprotiv, brža i jednostavnija jela budu obično najukusnija.

Sastojci:

500 g pilećih fileta

300 g tikvica

500 ml vrhnja za kuhanja

1 crveni luk

maslinovo ulje

so i biber

Priprema:

  1. Zagrijte malo maslinovog ulja u dubokoj tavi, a uz nju zagrijte i grill tavu za piletinu. Pileće filete prije stavljanja na grill tavu narežite na željenu veličinu, posolite i prelijte s malo ulja. Meso ne morate tući s batom za meso da odresci piletine ne budu previše tanki i da se prilikom pečenja piletina ne presuši.
  2. Na vruću tavu stavite piletinu i pecite je s jedne strane bez diranja nekoliko minuta. Kada vidite da su odresci dobili bijelu boju skoro do polovice njihove visine, okrenite ih i pecite još barem toliko s druge strane. Kada je piletina gotova odložite je sa strane na tanjir.
  3. Na vruće ulje u dubokoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk. Kada luk postane proziran dodajte u tavu tikvicu naribanu na ribež za sir. Dinstajte tikvice s lukom još nekoliko minuta sve dok tikvice ne omekšaju.
  4. Kada su tikvice mekane dobro ih pobiberite i posolite, a zatim prelijte s vrhnjem za kuhanje. Uz povremeno miješanje pustite da vrhnje prokuha, a nakon toga smanjite plamen i pustite umak da se zgusne na željenu gustoću.
  5. Umak poslužite s piletinom kada je još topao.

Preporučujemo