Sastojci:

4 kašike maslinovog ulja,

pola šoljice oguljenih badema,

2 šoljice bijelog hljeba bez korice narezanog na kockice,

4 čehna bijelog luka,

2 šoljice pileće supe sa smanjenim udjelom soli,

2/3 šoljice suhog šerija ili bijelog vina,

pola kašičice svježe mljevenog crnog bibera, plus dodatno za začinjavanje, pola kašičice šafrana,

so,

4 komada pilećeg bataka i karabatka,

1 glavica luka,

1 kašika usitnjenog svježeg peršuna.

Priprema:

  1. Zagrijati 3 kašike maslinovog ulja u većoj posudi i pržiti bademe do zlatnosmeđe boje, oko 3 minute, pa ih odložiti na papirni ubrus. 1/3 šoljice badema prebaciti u blender, a ostatak sačuvati za kasnije.
  2. U istoj posudi dinstati hljeb i bijeli luk da postanu hrskavi i poprime zlatnosmeđu boju, oko 4-5 minuta. Zatim ih prebaciti u blender pomoću šupljikave kašike. U blender također dodati supu, šeri ili vino, biber, šafran i prstohvat soli te usitniti do jednolične smjese.
  3. U posudi ponovo zagrijati kašiku maslinovog ulja. Piletinu začiniti solju i biberom, pa popržiti na laganoj vatri da koža poprimi zlatnosmeđu boju sa svih strana. Zatim je odložiti na tanjir.
  4. U posudu dodati isjeckani luk i dinstati miješajući oko 6 minuta da poprimi boju. Umiješati umak iz blendera i piletinu, tako da piletina bude prekrivena umakom. Zagrijati do vrenja, pa smanjiti vatru i kuhati oko 20 minuta dok piletina ne bude potpuno skuhana. Začiniti solju i biberom.
  5. Piletinu servirati u tanjire i preliti umakom te ukrasiti ostatkom badema i peršunom.