Sastojci:
200 g brašna,
1 jaje,
140 g maslaca,
so.
Za nadjev:
400 g bundeve,
2 crvene ljute papričice,
1 čehno bijelog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
150 ml bijelog vina,
so,
biber,
peršin.
Priprema:
1. Brašno i prstohvat soli pomiješajte na radnoj površina, na sredini napravite udubljenje u koje ćete staviti jaje i maslac. Zamijesite glatko tijesto, oblikujte i umotajte prozirnom folijom te stavite u frižider na 30 minuta.
2. Rernu zagrijte na 200 stepeni, kalup (promjera 20 cm) premažite i u njega stavite tijesto koje ste prethodno razvaljali tako da bude malo veće od kalupa.
3. Bundevu narežite na tanke kriške, ljutu papričicu na tanke kolute i bijeli luk usitnite pa zajedno prodinstajte na maslinovom ulju. Ulijte bijelo vino, poslite i ostavite da vrije oko 5 minuta.
4. Gotov nadjev raspodjelite na tijesto i pecite oko 25 minuta. Kada se pita ohladi, po želi pospite peršunom.