Pita od bundeve za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

200 g brašna,

1 jaje,

140 g maslaca,

so.

Za nadjev: 

400 g bundeve,

2 crvene ljute papričice,

1 čehno bijelog luka,

2 kašike maslinovog ulja,

150 ml bijelog vina,

so,

biber,

peršin.

Priprema: 

1. Brašno i prstohvat soli pomiješajte na radnoj površina, na sredini napravite udubljenje u koje ćete staviti jaje i maslac. Zamijesite glatko tijesto, oblikujte i umotajte prozirnom folijom te stavite u frižider na 30 minuta.

2. Rernu zagrijte na 200 stepeni, kalup (promjera 20 cm) premažite i u njega stavite tijesto koje ste prethodno razvaljali tako da bude malo veće od kalupa.

3. Bundevu narežite na tanke kriške, ljutu papričicu na tanke kolute i bijeli luk usitnite pa zajedno prodinstajte na maslinovom ulju. Ulijte bijelo vino, poslite i ostavite da vrije oko 5 minuta.

4. Gotov nadjev raspodjelite na tijesto i pecite oko 25 minuta. Kada se pita ohladi, po želi pospite peršunom.

Preporučujemo