Sastojci:
200 g repića kozica,
maslinovo ulje,
bijeli luk,
50 g parmezana,
150 g vrhnja za kuhanje,
vezica peršuna,
sjeckani ruzmarin,
250 g brašna,
1 jaje.
Priprema:
- Na maslinovom ulju kratko propržiti očišćene repiće kozica, sitno nasjeckani ili protisnuti bijeli luk (količinu odredite prema ukusu), sjeckani peršun i sjeckane listiće ruzmarina.
- Kada smjesa postigne lijepu boju, dodati malo vrhnja za kuhanje te povremeno miješajući dodati još malo. Kuhati na laganoj vatri te nakon desetak minuta dodati naribani parmezan kako bi se smjesa zgusnula.
- Pripremiti kalup za tijesto. Prhko tijesto umijesiti od 250 g glatkog brašna, 1 jaja i malo soli.
- Razvaljati i oblikovati prema kalupu u kojem planirate peći pitu. Birati plići i širi.
- Pripremljenu smjesu istresti u kalup na prhko tijesto, posuti parmezanom i peći na 175 stepeni 20 minuta. Kada je pečeno, sačekati kratko da se slegne pa rezati na kriške.
- Servirati uz salatu od rukole.