Sastojci za podlogu:
250 g mljevenog keksa,
150 g maslaca,
1 kašika šećera.
Za fil:
4 žumanca,
400 ml kondenziranog mlijeka,
150 ml soka limete,
naribana korica 2 limete,
200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja,
1 kašika šećera.
Priprema:
- Pomiješati mljeveni keks sa šećerom i otopljenim maslacem, pa tom smjesom obložiti dno i stranice kalupa za tortu.
- Staviti u zagrijanu rernu i peći 10 minuta na 180 stepeni.
- Miješati žumanca, pa dodati kondenzirano mlijeko i nastaviti miješati mikserom tri minute. Dodati sok i koricu limete i sve skupa miješati još nekoliko minuta.
- Smjesu nanijeti na podlogu od keksa i vratiti u rernu na još 15 minuta.
- Izvaditi pitu, ohladiti i premazati umućenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag kojem ste dodali kašiku šećera.
- Ukrasiti naribanom koricom limete. Pita se prije konzumiranja treba dobro ohladiti (najbolje je ostaviti je tokom noći u frižideru). Ohlađenu pažljivo izvaditi iz kalupa i poslužiti.