Pita od lososa i kuhanih jaja

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

700 g lososa bez kože,

4 tvrdo kuhana jaja,

50 g maslaca,

pakovanje smrznutog lisnatog tijesta (dva komada),

1 jaje za premazivanje tijesta,

1 velika glavica luka,

1 kašičica kumina,

1 kašičica suhog korijandera,

2 anisa,

200 g riže,

nekoliko listića kadulje,

pola štapića cimeta,

400 ml ribljeg temeljca,

4 kašike suncokretovog ulja,

so i biber.

 

Priprema:

 

  1. Najprije pripremite rižu. Zagrijte tavu, dodajte ulje i sitno nasjeckani luk te ga lagano popržite. Dodajte rižu, kumin, korijander, anis i cimet pa nekoliko minuta dinstajte. Dodajte riblji temeljac i listiće kadulje te kuhajte 10 minuta dok riža ne popije tekućinu, a ipak se ne skuha do kraja jer će se još peći u rerni.

 

  1. Losos izrežite na jednake komade, najbolje trakice, i kratko ispržite na maslacu. Jaja očistite od ljuske i prepolovite. Prije slaganja sastojaka na lisnato tijesto bitno je da su svi sastojci ohlađeni.

 

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Posudu prekrijte papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljajte na oko 20×40 cm i stavite u posudu. Na njega stavite polovicu riže, zatim posložite losos, na njega tvrdo kuhana jaja i sve završite rižom. Prekrijte drugim dijelom lisnatog tijesta i utisnite krajeve da se ne razdvajaju tokom pečenja. Tijesto premažite razmućenim jajetom, stavite u rernu i pecite 20 – 25 minuta, ovisi o tome koliko želite da tijesto bude zapečeno.

Preporučujemo