Sastojci:
700 g lososa bez kože,
4 tvrdo kuhana jaja,
50 g maslaca,
pakovanje smrznutog lisnatog tijesta (dva komada),
1 jaje za premazivanje tijesta,
1 velika glavica luka,
1 kašičica kumina,
1 kašičica suhog korijandera,
2 anisa,
200 g riže,
nekoliko listića kadulje,
pola štapića cimeta,
400 ml ribljeg temeljca,
4 kašike suncokretovog ulja,
so i biber.
Priprema:
- Najprije pripremite rižu. Zagrijte tavu, dodajte ulje i sitno nasjeckani luk te ga lagano popržite. Dodajte rižu, kumin, korijander, anis i cimet pa nekoliko minuta dinstajte. Dodajte riblji temeljac i listiće kadulje te kuhajte 10 minuta dok riža ne popije tekućinu, a ipak se ne skuha do kraja jer će se još peći u rerni.
- Losos izrežite na jednake komade, najbolje trakice, i kratko ispržite na maslacu. Jaja očistite od ljuske i prepolovite. Prije slaganja sastojaka na lisnato tijesto bitno je da su svi sastojci ohlađeni.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Posudu prekrijte papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljajte na oko 20×40 cm i stavite u posudu. Na njega stavite polovicu riže, zatim posložite losos, na njega tvrdo kuhana jaja i sve završite rižom. Prekrijte drugim dijelom lisnatog tijesta i utisnite krajeve da se ne razdvajaju tokom pečenja. Tijesto premažite razmućenim jajetom, stavite u rernu i pecite 20 – 25 minuta, ovisi o tome koliko želite da tijesto bude zapečeno.