Sastojci za tijesto:
300 g brašna (250 g glatkog brašna – 50 g oštrog),
50 g šećera,
150 g maslaca,
2 kašike vrhnja,
1/2 kašičice praška za pecivo.
Nadjev: 200 g maka,
250 ml mlijeka,
2 kašike ulja,
3 jaja,
100 g šećera,
1 limun,
malo cimeta,
klinčić i jedna kašičica arome vanilije,
pekmez od marelica za premazivanje tijesta.
Priprema:
- Umijesite tijesto te ga stavite u frižider na 30 minuta. 2/3 tijesta razvaljajte u obliku posude za pečenje, izbodite viljuškom i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni oko 8 minuta. Toplo tijesto premažite pekmezom od marelice.
- Mak prelijte vrućim mlijekom te dodajte limunov sok, ulje, cimet, klinčić, rum i aromu vanilije. U posebnoj posudi žumanca istucite sa šećerom te dodajte smjesi s makom. Na kraju nadjevu dodajte snijeg od bjelanaca.
- Raspodijelite nadjev po tijestu. Od ostataka tijesta napravite trakice koje posložite u obliku mreže na nadjev. Pitu pecite na 200 stepeni od 20 do 25 minuta. Topli kolač pospite šećerom u prahu.