Sastojci za tijesto: 250 g pšeničnog brašna glatkog, 120 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice, 1 jaje, malo soli, 1 kašika kiselog vrhnja.
Nadjev: 250 g salame narezane na kockice, 2 narezana mlada luka, 1 kašika senfa, 1 šolja naribane ili na kockice nasjeckanog mozzarella sira, 2 srednja paradajza, tanko narezana, 1 jaje, 1/3 šolje laganog vrhnja za kuhanje (do 10 posto), 1 kašika nasjeckanog svježeg bosiljka (ili pola kašičice sušenog), 1/8 kašičice bibera.
Priprema:
1. U brašno dlanovima “utrljajte” maslac pa dodajte malo soli. Napravite udubinu u sredini, u nju dodajte jaje i ohlađeno vrhnje te postepeno zamijesite tijesto. Tijesto lakše možete napraviti u multipraktiku. Ostavite na hladnom 15-20 minuta, dok pripremate nadjev.
2. Na tavici popržite salamu i mladi luk.
3. Ohlađeno tijesto razvaljajte u okruglu posudu za pite. Obložite i rub posude te viljuškom izbodite tijesto. Tijesto premažite ravnomjerno senfom i pospite s pola šolje mozzarelle. Preko sira ravnomjerno rasporedite salamu i luk te na kraju poslažite kolutiće paradajza.
4. Umutite jaje s vrhnjem, dodajte malo soli i bibera te prelijte preko nadjeva. Na kraju posipajte ostatkom mozzarelle. Pecite na 220 stepeni 20-25 minuta dok pita ne porumeni.