Pita od špinata i sira za svaki dan

po Vasa kuharica

Sastojci:

tijesto:

500 g brašna,

2 kašičice soli,

2 dcl vode.

Nadjev:

500 g sira,

2 jaja,

500 g špinata,

so,

biber.

Poljev:

1 dcl mlijeka.

Priprema:
U brašno dodajte so i zamijesite elastično tijesto. Mijesite ga rukom oko 10-minuta i ostavite u pobrašnjenoj posudi da odstoji oko pola sata. U posudi pomješajte sir, jaja, sol, biber i prethodno blanširani i na sitno narezani špinat. Na stolu valjkom razvaljajte tijesto u što veći krug. Polijte ga lagano uljem i ostavite da odstoji još 15-ak minuta. Zatim tijesto razvucite što tanje možete. Nadjev poredajte po rubovima tijesta i zarolajte do polovice. Dobiti ćete dvije velike ”zmijice”. U prethodno namašćeni protvan motajte tijesto s nadjevom u oblik velikog puža. Stavite peći na 200 stepeni u prethodno zagrijanu rernu i pecite 40 minuta. Zatim pitu prelijte s 1 dcl vrućeg mlijeka i vratite u rernu na još par minuta.

Preporučujemo