Pita od višanja

po Senan Dervisevic

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto srednje čvrstoće i to tako da u brašno dodamo jaja, ulje, so, pa pomalo dodajemo vodu dok ne dobijemo željenu čvrstoću.

Dobijenu masu istresemo na radnu površinu i dobro “namladimo”, podijelimo na dvije kugle, fino ih oblikujemo, premažemo sa malo ulja i prekrijemo providnom folijom.

1. Ostavimo tijesto da odmori barem pola sata.

2. Višnje očistimo i pomiješamo sa prahom za puding, šećerom i grizom.

3. Na pobrašnjenom stolnjaku razvijamo jufku kao što je prikazano na slikama.

 4. Razvučenu jufku dobro namastimo rastopljenom mješavinom maslaca i ulja.

Na sami kraj razvučene jufke poredamo nadjev prebacimo krajeve i zarolamo, tako isto uradimo i sa drugim krajem.Dobijene rolne presmotamo i tako smo dobili četiri rolata.Složimo ih u tepsiju i dobro premažemo maslacem i uljem.

Isto uradimo i sa drugom jufkom.

Od ove mjere je pun pleh od rerne, ako vam je to puno samo prepolovite sastojke.

Pitu pecite na 180 stepeni 30-35 minuta.

Pečenu premažite sa mlakim mlijekom i pokrijte al folijom da se ohladi.

Posluživanje

Pitu isjeći na komade i obilato posuti šećerom u prahu.