Zdrava je i puna proteina, a s njom ćete sigurno zadovoljiti ukućane i prijatelje koje pozovete na ručak ili večeru.
Sastojci za tijesto:
150 g integralnog pšeničnog brašna
150 g bijelog mekog pšeničnog brašna
60 ml maslinovog ulja
170 ml vode
kašika sode bikarbone
kašičica soli
Za punjenje:
330 g svježe brokule
3 čehna bijelog luka
70 g kukuruza šećerca
6 jaja
100 g kiselog vrhnja
so, biber
Priprema:
- U dubljoj posudi pomiješajte integralno i meko brašno, kašičicu soli i sode bikarbone. Dodajte maslinovo ulje te postepeno hladnu vodu dok ne formirate tijesto za pitu. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
- Za fil skuhajte tvrdo 4 jaja i očistite ih od ljuske.
- Brokulu operite i očistite, a cvjetove kratko (oko minutu) blanširajte u kipućoj vodi. Usitinite je u veće mrvice u sjeckalici skupa s bijelim lukom. U dubljoj posudi pomiješajte usitnjenu brokulu s kukuruzom, kiselim vrhnjem, jednim cijelim sirovim jajem i jednim bjelancem.
- Dodajte 2 kašičice soli i jednu kašičicu bibera te sve dobro promiješajte.
- Tijesto podijelite na dva nejednaka dijela te ih razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Veći dio stavite na dno posude obložene papirom za pečenje.
- Jedan dio smjese od brokule stavite na dno, zatim preko nje 4 kuhana jaja (možete ih prepoloviti ili staviti cijela), a preko jaja i ostatak smjese od brokule.
- Na kraju zadnji dio tijesta stavite preko punjenja, zavrnite rubove te ga premažite žumancem kojeg ste sačuvali. Pita se treba peći oko 30 minuta na 200 stepeni.