Pita s karamelom

po Vasa kuharica

Sastojci: 150 g brašna, pola kašike praška za pecivo, 80 g maslaca, 60 g šećera, vanilin šećer, jaje, ribana limunova korica, 200 g suhih šljiva, 200 g marmelade od šljiva, 125 g šećera, kašika prezle, 3 bjelanca, karamel preljev.

Priprema: 

Stavite šljive u mlaku vodu i, kad omekšaju, izmiksajte u blenderu s otopljenom marmeladom. Umijesite prhko tijesto od brašna i praška za pecivo, jaja, komada maslaca, šećera, vanilije i korice. Oblikujte u kuglu, zamotajte i ostavite u frižideru pola sata.

Razvaljajte i obložite tijestom dno i stranice kalupa za pitu. Stavite je u zagrijanu rernu na 175 stepeni i pecite oko 15 minuta pa na njega složite nadjev i pecite 10 minuta.

Izvadite iz rerne, stavite čvrst snijeg od bjelanaca koji ste izmiksali sa šećerom i pecite dok snijeg ne dobije zlatnu boju. Izrežite na kocke i prelijte karamelom.

 

Preporučujemo