Sastojci: 350 g brašna, 150 g maslaca, 5 kašika mlijeka, 1/2 kašičice soli, 2 veće tikvice, 50 g planinskog sira, 4 jaja, 4 dl vrhnja, paradajz, so, biber, kopar.
Priprema:
1. Od prosijanog brašna, maslaca narezanog na listiće, mlijeka i jaja umijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižider jedan sat.
2. Za to vrijeme operite tikvice i narežite na tanke kolutove. Posolite i ostavite 15 minuta dok ne ispuste tekućinu. Zatim ih dobro ocijedite.
3. Lim za pečenje jednolično obložite tijestom, a dno tijesta izbodite viljuškom. Prekrijte ga dijelom tikvica. Sir narežite na male tanke kriške i pospite po tikvicama.
4. Jaja razmutite s vrhnjem, posolite, pobiberite i prelijte preko tikvice i sira. Na vrh posložite ostatak tikvica i kriške paradajza.
5. Pripremljenu pitu stavite prvih 10 minuta u jako zagrijanu pećnicu na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 180. Pecite još pola sata i pospite sjeckanim koprom.