Sastojci: 500 g kora za pitu, 1/3 veće prae (može i crni luk, jedna veća glavica), 2 srednje tikvice, 200 – 250 g svježih šampinjona, 1 kašika začina, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice bibera, 50 ml ulja + 50 ml za premaz, 50 ml vode + 50 ml za premaz.
Priprema:
1. Prasu ili luk sitno isjeckajte pa dodajte malo vode i začine i prodinstajte ga na tihoj vatri.
2. Očistite tikvice i narendajte ih, zajedno sa šampinjonima.
3. U izdinstani luk dodajte narendane tikvice i šampinjone i sve zajedno pržite oko 10 minuta.
4. Napravite preljev za premaz od 50ml vode i 50 ml ulja.
5. Redajte po tri jedne na drugu, posljednju nafilujte i sve zajeno urolajte. Postupak ponavljajte dok ne isrtošite sve kore.
6. Pitu s tikvicama pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.