Sastojci:
Pola kg kora za pitu,
600 g suhih šljiva bez košpica,
250 g mljevenih oraha,
130 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
1 šolja ulja,
pola šolje kisele vode,
po 1 kašičica cimeta i đumbira u prahu,
pola dl ruma,
1 dl vode.
Priprema:
- Suhe šljive isijecite na manje komade, pospite sa 2 kašike šećera, prelite vodom, stavite na šporet da provri i kuhajte 5 minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte rum.
- Filujete po 3 kore, tako da svaku koru poprskate mješavinom vode i ulja. Na treću koru uz jednu ivicu stavite suhe šljive, a po ostatku kore rasporedite mljevene orahe pomiješane sa šećerom, cimetom i đumbirom i uvijajte pitu.
- Namažite pleh s malo ulja, poredajte uvijene pite, pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjite na 170 i pecite još 15 minuta. Kad se ohladi isijecite pitu i pospite prah šećerom.