Pizza sa špinatom i ovčijim sirom

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 glavica luka,

čehno bijelog luka,

2 kašike ulja,

800 g mladog špinata,

so,

biber,

muškatni oraščić,

1 osnovno tijesto za pizzu,

150 g ovčijeg sira,

1 jaje,

pola kašičice naribane korice limuna,

2 kašike krušnih mrvica,

100 g svježeg sira (kravljeg),
1 žumance,

2 kašike mlijeka,

40 g pinjola.

Priprema:

1. Tijesto napravite kako inače radite. Luk i bijeli luk ogulite, nasjeckajte i pržite na ulju. Na luku pržite špinat 3 minute, začinite i ocijedite tekućinu. Tijesto premijesite, prepolovite i razvaljajte u krug.

2. Narežite sir na kockice pa ga pomiješajte s jajetom, limunom, krušnim mrvicama, svježim sirom pa sve začinite. Raspodijelite smjesu na tijesto pa rubove prekolopite prema sredini (ne do kraja) tako da dobijete brodić kojem se u sredini vidi nadjev.

3. Pomiješajte žumance i mlijeko. Time premažite tijesto. Po nadjevu pospite pinjole. Pecite pizzu na 230 stepeni oko 20 minuta.

 

Preporučujemo