Sastojci za tijesto:

 

450 g brašna,

280 ml vode,

70 ml ulja,

pola kockice kvasca,

1,5 kašičica soli,

1 kašičica šećera.

 

Sastojci za fil:

 

pola kg špinata,

1 kašika kapara,

3/4 šolje crnih maslina,

1 čehne bijelog luka,

3/4 šolje ulja,

biber, so.

 

Priprema tijesta: 

 

  1. U toplu vodu dodajte šećer, pa izmrvite kvasac i izmiješajte da se sve rastopi. Dodajte potom brašno i ulje pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da naraste dok pripremite fil.

 

Priprema fila: 

 

  1. Očišćeno i oprano zelje obarite u vreloj vodi i ostavite da se ocijedi. Iz maslina izvadite košpice i izrežite ih na kriške. Prepolovljen bijeli luk propržite na ulju kako bi poprimilo njegov miris.

 

  1. Iz ulja izvadite luk i bacite ga, a dodajte masline, začine, špinat i so, promiješajte i sve pržite na umjerenoj temperaturi desetak minuta.

 

  1. Razvijte tijesto i na njega stavite fil. Pizzu pecite na jakoj vatri oko 30 minuta.