Prosto nevjerovatno kako od običnog krompir pirea mogu biti tako dobre pljeskavice.
Potrebni sastojci:
- 500 g krompira,
- 250 g pilećeg filea,
- ulje,
- 1 jaje,
- 100 g prezli,
- 1 glavica crnog luka,
- 4 čena bijelog luka,
- 1 kašičica mljevene paprike,
- so,
- mljeveni biber,
- peršunov list.
Priprema:
Pileće meso samljeti, a krompir skuhati u ljusci, oljuštiti i odmah izgnječiti.
Dodati sjeckani crni i bijeli luk, mljevenu papriku, biber, so, 4-5 kašika prezli, jaje i sjeckan peršunov list.
Poslužavnik namazati malo uljem. Masu dobro izmijesiti rukama i praviti loptice.
Rastanjiti ih prstima na dlanu i praviti male pljeskavice. Kad pravite pljeskavice, uvijek malo ruke namažite uljem da se ne lijepi.
Ulje ugrijte u tignju, svaku pljeskavicu provucite kroz prezle i pržite da postanu lijepo rumene.
Vadite na upijajući papir. Služite tople kao glavno jelo ili kao prilog.
Uz njih možete kombinovati kajmak, sir, kečap, razne sosove.