Pljeskavice bez mljevenog mesa: Spolja hrskave, unutra slasne i mekane

po Senan Dervisevic

Prosto nevjerovatno kako od običnog krompir pirea mogu biti tako dobre pljeskavice.

Potrebni sastojci: 

  • 500 g krompira, 
  • 250 g pilećeg filea, 
  • ulje, 
  • 1 jaje, 
  • 100 g prezli, 
  • 1 glavica crnog luka, 
  • 4 čena bijelog luka, 
  • 1 kašičica mljevene paprike, 
  • so, 
  • mljeveni biber, 
  • peršunov list. 

Priprema: 

Pileće meso samljeti, a krompir skuhati u ljusci, oljuštiti i odmah izgnječiti. 

Dodati sjeckani crni i bijeli luk, mljevenu papriku, biber, so, 4-5 kašika prezli, jaje i sjeckan peršunov list.

Poslužavnik namazati malo uljem. Masu dobro izmijesiti rukama i praviti loptice. 

Rastanjiti ih prstima na dlanu i praviti male pljeskavice. Kad pravite pljeskavice, uvijek malo ruke namažite uljem da se ne lijepi.

Ulje ugrijte u tignju, svaku pljeskavicu provucite kroz prezle i pržite da postanu lijepo rumene.

Vadite na upijajući papir. Služite tople kao glavno jelo ili kao prilog. 

Uz njih možete kombinovati kajmak, sir, kečap, razne sosove.