Sastojci:
170 g brašna,
80 g smeđeg šećera,
malo soli,
90 g hladnog putera,
400 g suhih smokava,
250 ml vode,
40 g šećera,
3 kašike svježeg soka od limuna.
Za preliv:
170 g krem-sira,
kašičica ekstrakta vanilije,
jaje,
40 g šećera.
Priprema:
- Smokve očistite od peteljki, isjecite na sitne komade i stavite u šerpicu, dodajte vodu i šećer, pa kuhajte pet minuta.
- Sklonite s peći i ostavite da se prohladi. Za to vreme umijesite tjesto od brašna, šećera, soli i sitno sjeckanog hladnog putera. Miješajte da dobijete mrvičasto testo. Ubacite ga u nauljen pleh i poravnajte prstima. Kuhane smokve, sa ostatkom vode iz šerpice i sokom od limuna, izblendirajte. Tom smjesom premažite tijesto.
- U zdjeli izmiksajte omekšali krem-sir, šećer, ekstrakt vanilije i jaje. Smjesu istresite preko smokava, poravnajte i stavite kolač da se peče 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.