Sastojci:

 

170 g brašna,

80 g smeđeg šećera,

malo soli,

90 g hladnog putera,

400 g suhih smokava,

250 ml vode,

40 g šećera,

3 kašike svježeg soka od limuna.

 

Za preliv:

 

170 g krem-sira,

kašičica ekstrakta vanilije,

jaje,

40 g šećera.

 

 

Priprema:

 

  1. Smokve očistite od peteljki, isjecite na sitne komade i stavite u šerpicu, dodajte vodu i šećer, pa kuhajte pet minuta.
  2. Sklonite s peći i ostavite da se prohladi. Za to vreme umijesite tjesto od brašna, šećera, soli i sitno sjeckanog hladnog putera. Miješajte da dobijete mrvičasto testo. Ubacite ga u nauljen pleh i poravnajte prstima. Kuhane smokve, sa ostatkom vode iz šerpice i sokom od limuna, izblendirajte. Tom smjesom premažite tijesto.
  3. U zdjeli izmiksajte omekšali krem-sir, šećer, ekstrakt vanilije i jaje. Smjesu istresite preko smokava, poravnajte i stavite kolač da se peče 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.