Pod kuharskom palicom Nermina Hodžića: Pečena pastrmka sa povrćem

po Vasa kuharica

Na portalu “Avaza” svake srijede možete pratiti kulinarski serijal “Kuhajmo zajedno” u 20 sati. Sarajevski kuhar i predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić za ovu epizodu pripremio je pečenu pastrmku sa povrćem.

Za recept  za dvije osobe vam je potrebno:

2 pastrmke

crveni luk

2 tikvice

cherry paradajz

1/2 patlidžana

1/2 limuna

mladi luk

papričice

5 čehni bijelog luka

so

ulje

Riba je prema svim istraživanjima namirnica koja sa pravom zaslužuje epitet “zdrava hrana”. Kao izvor proteina riba je uporediva sa mesom domaćih životinja, ali nutritivno gledano mnogo je zdravija, prvenstveno jer sadrži  omega 3 masnih kiselina koje su dokazano dobre za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ako niste neki ljubitelj ribe, možda je vrijeme da saznate šta propuštate. Kako bi smanjili rizike po vaše zdravstveno stanje, prije svega bolesti srca i mozga, opća je preporuka da bar dva obroka sedmično sadrže ribu, 160-200 gr. u prosjeku.

Preporučujemo