Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Pohovana piletina u domaćoj salsi: Za nepca pravih gurmana

po Vasa Kuharica 19/01/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Iako na prvi pogled možda djeluje komplicirano za izradu, iznenadit će vas jednostavnost pripreme ovoj jela. A tek kada ga probate, uvjerit ćete se da vrijedi svake minute utrošenog vremena

Sastojci:

500 g pilećih prsa

2 jaja

oštro brašno

prezla

60 g parmezana

200 g mozzarelle

Sastojci za umak:

700 g svježeg paradajza

3 čehna bijelog luka

1 suha chili papričica

10-15 listova svježeg bosiljka

1 crveni luk

2 mrkve

korijena peršuna

0,5 dl maslinovog ulja

kašika maslaca

1 kašika ribljeg umaka

3 kašike koncentrata paradajza

origano, list peršuna, biber i so

Priprema:

  1. Opran i narezan svježi paradajz stavite u električnu sjeckalicu s 3 čehna bijelog luka i punom šakom svježih listova bosiljka. Usitnite sve u grubu kašastu smjesu i ostavite sa strane do upotrebe.
  2. U loncu na 0,5 dl ulja otopite 25 grama maslaca. Kada su ulje i maslac vrući dodajte sitno sjeckani crveni luk i sjeckanu osušenu chili papričicu kojoj ste prethodno uklonili sjemenke.
  3. Kada luk postane proziran dodaje na trakice narezanu mrkvu i korijen peršuna. Kratko dinstajte sve, a zatim dodajte usitnjeni paradajz s bijelim lukom i bosiljkom uz dodatak 3 kašike koncentrata paradajza te kašikom ribljeg umaka.
  4. Začinite umak sa kašičicom origana, pola kašičice bibera i s 2-3 kašičice soli. Umak poklopite i ostavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 20 minuta.
  5. Pileća prsa razrežite na manje komade. Istucite svaki komad batom za meso, a zatim posolite s obje strane.
  6. U tri odvojena tanjira pripremite oštro pšenično brašno, razmućena dva jaja i prezlu. Svaki komad piletine prvo uvaljajte u brašno, zatim s prebacite u razmućena jaja, a onda u prezlu.
  7. Piletinu pecite na naglo u dubokom ulju (170 stepeni) ili na tavi na srednje jakoj vatri sve dok ne primi zlatno smeđu boju. Pohovanu piletinu odložite na papirnati ubrus kako bi se s nje upio višak masnoće.
  8. U duboki lim ili posudu za pečenje na dno stavite dio umaka od paradajza kojeg ste prethodno pripremili. Preko njega rasporedite komade pohovane piletine. Piletinu zatim posipajte mješavinom 200 grama naribane mozzarelle i 60 grama parmezana, a preko sira stavite dodatni dio umaka od paradajza.
  9. Stavite sve u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepnjeva i pecite onoliko koliko će biti potrebno da se sir rastopi preko piletine.
  10. Piletinu parmezan poslužite odmah uz kuhanu tjesteninu ili samo uz dodatak svježe ribanog parmezana.

 

Preporučujemo

Gratinirani kupus

18/08/2022

Ideje za ručak za radnu sedmicu: Pizza s...

17/08/2022

Povrće u korpici od lisnatog tijesta

17/08/2022

Lazanje sa špinatom i ricottom

16/08/2022

Čorba s povrćem

15/08/2022

Tjestenina u umaku od crvene paprike

12/08/2022

Leća s krompirom i tunjevinom

12/08/2022

Pileća prsa na italijanski način

11/08/2022

Krompir s muškatnim oraščićem

10/08/2022

Avokado s tunom

09/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh