Poljska sarma

po Vasa kuharica

Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Golabki su slični našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice. Rolice od mljevenog mesa i riže u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim hljebom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselim vrhnjem na kakvoj finoj plati.

Sastojci: 2 kašike maslaca, 1 luk, 1 kg mljevene junetine, 1 1/2 šoljica kuhane riže, 1 kašičica sitno nasjeckanog bijelog luka, 1 kašičica soli, 1/4 kašičice bibera, 1 šoljica temeljca, 1 šoljica kiselog vrhnja.

Priprema:

1. Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.
2. Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.
3. Popržite maslac pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i bijelim lukom pa dodajte so i biber.
4. Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem i prema želji pospite mljevenom paprikom ili chillijem.

 

Preporučujemo