Puding od banane popularni je desert koji se u Sjedinjenim Američkim Državama jede već desetljećima. Riječ je o jednostavnom pudingu od vanilije koji se bogato oplemenjuje zrelim bananama i šlagom. Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekarnica i slastičarnica Magnolia, za čije se deserte satima čeka u redovima.
Sastojci: 720 ml slatkog vrhnja, , 400 ml slatkog kondenziranog mlijeka, 350 ml ledeno hladne vode, 300 g keksića od vanilije, 100 g instant pudinga od vanilije, 4-5 vrlo zrelih banana
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko i hladnu vodu. U dobivenu smjesu postepeno dodajte instant puding. Miješajte dok se ne riješite svih eventualnih grudica. Prekrijte zdjelu krpom i stavite u frižider da se stisne na sat vremena, a može i preko noći.
2. Istucite slatko vrhnje u šlag.
3. Pažljivo umiješajte ohlađenu smjesu pudinga u šlag dok se
sastojci ne sljube.
4. Trećinu smjese stavite na dno prozirne zdjele pa preko kreme rasporedite keksiće i kolutiće banane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
5. Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite u frižider na četiri do šest sati. Poslužite ohlađeno.
Dodatni savjeti:
Ako ne možete naći slatko kondenzirano mlijeko u trgovinama, vrlo lako ga možete napraviti i u kućnoj radinosti od mlijeka u prahu, šećera, vode i maslaca. U originalnom receptu koriste se keksići od vanilije brenda Nila. Poslužiti se možete i čajnim keksićima ili piškotama.
Keksi, naime, omekšaju tokom procesa hlađenja.Banane moraju biti vrlo zrele. Što je banana zrelija, to će puding imati slađi okus.