Posebna kombinacija čokolade i višanja ostavit će vas bez teksta

po Senan Dervisevic

Ovo je sasvim poseban kolač od višanja, sa divnom aromom i voćnim prelivom koji ga čini mekanim.

Potrebno je:

Za tijesto: 3 jaja, 250 g šećera, 250 g brašna, 150 g maslaca, 180 g čokolade za kuhanje, 3 kašike kakao praha, 2 praška za pecivo, šoljica mlijeka, 1 dl jogurta
.

Preliv od višanja: 300 g višanja (smrznutih, bez košpica), šoljica šećera, trećina šoljice vode, malo šećera u prahu za posipanje kolača i malo cimeta.

Uključite rernu da se ugrije na 180 stepeni Celzijusa, podmažite tepsiju. 

U šerpici otopite čokoladu za kuhanje sa 75 g maslaca i šoljicom mlijeka. Rashladite na sobnoj temperaturi. 

Razdvojte žumanca i bjelanca u dvije posude za mućenje. Od bjelanaca umutite čvrst snijeg, a žumanca umutite zajedno sa preostalih 75 g maslaca i 250 g šećera.

Smjesi od žumanaca postepeno dodajte brašno koje ste pomiješali sa praškom za pecivo, rastopljenu čokoladu i 1 dl jogurta. 

Dodajte tri kašike kakaoa i još jednom sve pomiješajte. Na kraju, smjesi dodajte snijeg od bjelanaca i miješajte sve dok masa ne postane kompaktna i dok se ne pojave mjehurići. 

U podmazanu tepsiju preručite tijesto, rasporedite ga po plehu i stavite da se peče. Pecite tačno 25 minuta. 

Tek tad otvorite rernu i provjerite da li je kolač pečen.

Kad stavite kolač da se peče, počnite da pravite preliv. U šerpicu stavite šoljicu šećera, višnje i trećinu šoljice vode. 

Pustite da provri, smanjite temperaturu jer preliv treba lagano još da se krčka. 

Miješajte neprestano da ne bi zagorio, jer treba da se zgusne kao sirup, a onda dodajte vanilin šećer. 

Pečen kolač izvadite iz rerne, isijecite na kocke i odmah prelijte pripremljenim sirupom, pa onda višnje koje su ostale rasporedite ravnomjerno po kolaču, na kraju pospite šećerom u prahu u koji ste dodali malo cimeta.