Poslastica za sve: Bajadera sa kokosom

po Senan Dervisevic

Bajadera je jedan od onih kolača za koji rijetko ko nije čuo. Pralina obogaćena bademom, lješnicima ili orasima koji joj daju specifičan i prepoznatljiv okus. 

Sastojci:  

1 dl vode

300 g šećera

250 g margarina

200 g kokosa

200 g mljevenih oraha

200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

1. Prokuhajte vodu i šećer 5-6 minuta. Dodajte 200 g margarina i miješajte dok se ne istopi. Sklonite s vatre, dodajte kokos i orahe.

2. Dobro promiješajte i podijelite na dva jednaka dijela. U jedan stavite 100 g istopljene čokolade. U manji pravougaoni pleh sipajte tamni dio i izravnajte. Preko tamnog stavite svjetliji dio i također izravnajte.

3. Ostatak čokolade istopite sa 50 g margarina i prelijte preko kolača. Kolač do služenja držite u frižideru da se stegne. Sjecite ga na tanke kriške.