Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Povrtne lazanje za ručak

po Vasa kuharica 27/05/2022
1
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sastojci: Glavica brokule, 2 crvene paprike, pola kilograma gljiva, bijeli luk, peršun, pakiranje tijesta za lazanje.

Za umak: Litra nezaslađenog biljnog mlijeka (najbolje bademovog), 2 kašike brašna, 2 kašike biljnog margarina, 2 kašike kvasca.

Priprema:

1. Prižite brašno na masnoći dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi. Sitno nasjeckajte bijeli lik i peršun. Narežite povrće i počnite ga peći na tavi uz minimum maslinovog ulja. Ne pretrpavajte tavu, solite i biberite kako pečete.

2. Kad je povrće pri kraju, zakuhajte mlijeko i uz miješanje pjenjačom ga dodajte u hladno brašno. Nastavite kuhati na laganoj vatri i miješati dok se ne počne zgušnjavati. Kada umiješate kvasac, dobili ste veganski bešamel.

3. Počnite slagati lazanje. Namastite posudu, najbolje zemljanu ili keramičku, ulijte malo bešamela na dno pa prekrijte tjesteninom.
Prekrijte sloj tjestenine dijelom povrća, pospite s malo peršuna i bijelog luka te zalijte s nekoliko kašika umaka. Prekrijte tjesteninom pa ponavljajte. Za zadnji sloj ostavite malo više bešamela – on će lazanjama dati zlatnu koricu.

3. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Kada lazanje s gornje strane izgledaju primamljivo, vjerovatno su gotove. Ugasite rernu, izvadite lazanje, razrežite ih i vratite još deset minuta u rernu da se slegnu.

bijeli lukbrokulepaprikaPeršun

Preporučujemo

Tacosi s piletinom, limetom i korijanderom

04/07/2022

Light tjestenina

04/07/2022

Piletina u umaku od limuna

03/07/2022

Mesne okruglice na bambusovom štapiću

01/07/2022

Brusketi s feta-sirom

30/06/2022

Ljetni ragu

30/06/2022

Losos u marinadi

29/06/2022

Musaka na grčki način

28/06/2022

Grilovan patlidžan

27/06/2022

Italijanske školjke

27/06/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh