Kao i u drugim zemljama pod kulinarskim balkansko-orijentalnim utjecajima, musaka je karakteristično jelo makedonskog podneblja.
Sastojci:
2-3 patlidžana srednje veličine
500 g mljevenog mesa
1 crni luk
so, biber
sjeckani peršun
ruzmarin
Smjesa za pohovanje:
1 šolja brašna
mlijeko/mineralna voda
malo soli
prtohvat bibera
1 jaje
Za prelivanje:
2 jajeta
oko 3 dl mineralne vode
malo kačkavalja za posipanje
Priprema:
- Patlidžane ogulite i isjecite na tanke šnite, zatim posolite i ostavite da odstoje desetak minuta.
- Patlidžani će za to vrijeme pustiti sok, slobodno ga upijte kuhinjskim papirom.
- Napravite gušću smjesu kao za palačinke (sa vodom ili mlijekom po želji). Isječene patlidžane spuštajte jedan po jedan u pripremljenu smjesu i pržite na zagrijanom ulju da fino porumene sa obje strane. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
- Pripremite nadjev, na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk da postane staklast. Dodajte mljeveno meso i začine po ukusu, dinstajte sve zajedno desetak minuta. U dublju posudu za pečenje poredajte najprije red patlidžana, a odozgo rasporedite polovinu mesnog nadjeva. Postupak ponovite još jednom, neka na vrhu budu preostali patlidžani.
- Musaku prelijte razmućenim jajima i mineralnom vodom, te pospite naribanim sirom. Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta da se sir fino rastopi. Poslužite toplo ili mlako uz kiselu pavlaku po želji.